Vad du behöver veta om foglossning

19 januari 2024 Rebecka Danielsson

editorial

Foglossning är en vanlig åkomma bland gravida kvinnor, där den ökade mängden hormonet relaxin gör att bäckenets ligament mjuknar och båda bäckenhalvorna rör sig mer än de normalt gör. Detta kan leda till smärta och obehag, särskilt under den senare delen av graviditeten. Att förstå foglossning är viktigt både för att kunna identifiera symptomen och för att hitta sätt att lindra smärtan och förbättra livskvaliteten under graviditeten.

Vad är foglossning?

Foglossning, eller symfysiolys som det ibland kallas, sker när kroppen förbereder sig för förlossning genom att göra bäckenet mer rörligt. I en gravid kropp ökar produktionen av relaxin, ett hormon som hjälper till att mjuka upp ligamenten i bäckenet så att barnet lättare ska kunna passera genom födelsekanalen. Även om detta är en naturlig process kan det ge upphov till smärta eftersom ligament som normalt stöttar bäckenet blir mer elastiska och ger mindre stöd.

Foglossningens intensitet och smärtnivå varierar markant mellan olika individer. Vissa upplever knappt några symtom alls, medan andra har svår smärta som påverkar deras dagliga aktiviteter. Symptomen på foglossning kan inkludera smärta i bäckenet, ljumskarna, höfterna och ibland strålning nedåt benen. Smärtan kan förvärras av aktiviteter som att vända sig i sängen, gå i trappor eller stå på ett ben.

Att hantera och lindra foglossning

När det kommer till att hantera smärtan associerad med foglossning finns det flera tillvägagångssätt som kan ge lindring. Det är viktigt att lyssna på sin kropp och undvika aktiviteter som tydligt förvärrar smärtan. Följande är några åtgärder som kan vara till hjälp:

Aktiv vila. Att helt undvika rörelse är inte rekommenderat, men att vila på rätt sätt kan hjälpa. Använd kuddar för stöd och försök att hålla bäckenet stabilt när du rör dig.

Fysioterapi. En fysioterapeut kan ge övningar som stärker musklerna runt bäckenet utan att belasta de mjukade ligamenten.

Värme. Att använda en värmekudde kan lindra smärtan genom att slappna av spända muskler och minska obehag.

Stödbälten. Ett bäckenbälte kan ge extra stöd och minska smärta genom att stabilisera bäckenet.

Smärtstillande. I samråd med läkare kan vissa smärtstillande mediciner användas för att hantera smärtan.

Det är viktigt att inte tveka att kontakta sjukvården om man upplever stark smärta eller om smärtan inte går att hantera. En barnmorska eller en läkare kan ge ytterligare råd och stöd.

tens

Att anpassa vardagen

Att leva med foglossning kräver ibland vardagliga anpassningar för att underlätta och minska smärtan. Här är några saker att tänka på:

Undvik att bära tungt. Det kan förvärra smärtan i bäckenet.

Sittande positioner. Använd en stol med bra support och försök att hålla knäna ihop när du reser dig.

Ändra sovposition. Ett graviditetskudde eller att sova med en kudde mellan benen kan göra det mer bekvämt.

Skonsamma rörelser. Undvik rörelser som kräver att du sprider benen eller snurrar på kroppen.

Att söka hjälp

Att ha tillgång till professionell hjälp och stöd är viktigt för gravida kvinnor som upplever foglossning. På [Hyrtens](https://hyrtens.se/) kan du hitta information om att hyra stödbälten och andra hjälpmedel som kan underlätta under din graviditet. De har kunskapen och resurserna för att du ska kunna hitta det stöd du behöver. Genom att anpassa vardagen, lyssna på din kropp, och utnyttja tillgängliga resurser, kan du hantera och minska obehaget som foglossning kan medföra. Kom ihåg att foglossning är vanligt och det finns hjälp att få. Så tveka inte att diskutera dina besvär med sjukvården och utforska vilka hjälpmedel och metoder som kan fungera bäst för just dig.